Оваа храна не треба да се подгрева!

Јадењето од вчера не треба да се топли, посебно одредени видови на храна.

Печено црвено месо

Печено свинско, телешко или јагнешко месо го обожаваат многумина како свежо печено така и ладно. Но, црвеното месо не треба да се подгрева кога еднаш е подготвено, бидејќи за време на термичката обработка ја менуваат структурата во форма која не одговара на нашето тело.Со двојната промена на месото, се менува составот на протеините кој организмот не може или тешко ги вари, па заради тоа може да стане токсично и да предизвика тешкотии.

Живинско месо

Пилешко или мисиркино месо треба да се јаде исклучиво ладно, без подгревање.

Супа

Месото од супата но и зеленчукот, посебно целерот не би требало да ги подгревате заедно со супата. Значи, ако планирате да ја јадете и утредента, исцедете ја и оставете ја бистрата течност во фрижидер. Ако сакате да ја послужите друг ден, спакувајте ја во пластична кутија и ставете ја во замрзнувач.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.