Оваа храна е лоша за мозокот – тешко е да ја исфрлиме од исхраната, а ја јадеме секој ден

Многу од луѓето чувствуваат потреба за храна, особено кога се под стрес, а најчесто тоа се намирници со висок процент на масти и шеќер.

За да бидеме во можност да не одговориме на таквата потреба, мора да го сузбиеме нашиот природен одговор на препуштањето на таквото задоволство.

Консумирањето на некалоричните засладувачи само ги менува бактериите така што тие го утврдуваат патот до добивање на дијабетес тип 2, а дијабетичарите имаат четири пати поголем ризик за заболување од Алцхајмер.

Мрежата на инхибиторни неврони е клучна за контролата на нашето однесување. Овие неврони делуваат како мозочни кочници и концентрирани се во префронталниот кортекс, клучното подрачје на мозокот кое што е вклучено за носење одлуки, контрола на импулс и одложување на задоволства.

Често слушате и читате за храната која што е добра за мозокот. Меѓутоа постои и друга страна – храна која што е лоша за мозокот и која што, како што велат експертите, може да доведе до Алцхајмер.

Истражувањето кое што било спроведено на глувците, покажало дека консумирање храна со висок процент на шеќер може да ги измени инхибиторните неврони.

При таквиот експеримент се докажало дека глувците не можеле да го контролираат во целост своето однесување и донесување одлуки, поради шеќерот.

Тоа покажува дека тоа што го јадеме може да влијае на нашата способност и покажува зошто промената на исхраната луѓето потешко ја поднесуваат.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.