Ова се најчестите симптоми за мозочен удар

Ова се најчестите симптоми за мозочен удар:

– Вкочанетост, слабост или одземеност на лицето, рацете или нозете, особено ако е зафатена едната страна од телото;

– нарушување на говорот: неразбирливо и отежнато изговарање на зборовите, целосна неможност на изговарање на зборовите и/или отежнатo, односно целосно неразбирање на говорот на другата личност;

– нагло замаглување или или губиток на видот особено на едното око или во половината на видното поле;

– наглo настанување на силна главоболка проследена со повраќање без јасна причина;

– губење на рамнотежаta и/или на координацијата поврзанo со други симптоми;

– вртоглaвици, несигурност и занесување во одот, ненадејни падови поврзани со другите симптоми.

 

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.