Ова никако не смеете да го јадете, опасно е по здравјето

Внатрешноста на амбалажата на повеќето конзервирани намирници содржи бисфенол-А (BPA) хемикалија која се однесува како естроген и која ја пореметува хормонската активност на организмот.

Истражувањата ја поврзуаваат BPA со срцеви заболувања, оштетувања на цревата, неплодност и други репродуктивни проблеми.

Според американскиот Центар за контрола и превенција од болести, изложеноста на бисфенол-А е многу раширена во целиот свет.

Иако сите конзервирани намирници не се препорачливи, конзервираните домати се особено опасни, бидејќи поради нивната висока киселост BPA се задржува во нив.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.