Големо 7-годишно истражување опфатило 190 илјади пушачи и непушачи.

Излезе дека повеќе од 6400 Австралијци умираат како резултат на навиката. Секоја година во болници, повеќе од 11.000 луѓе се хоспитализирани, односно 31 дневник се регистрираат дневно.

Професионалците заклучија дека ако пушачот се откаже од пушењето пред да има 45 години, неговиот ризик од кардиоваскуларни заболувања се намалува за 90 проценти.

Според научниците, за пушачите, ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести е 3 пати повисок отколку кај луѓето кои никогаш не пушеле.

Покрај тоа, за пушачите, ризикот од срцев удар, мозочен удар и срцева слабост е 2 пати поголем, а од развојот на гангрена – 5 пати поголем.