Опасно ли е ако ве лиже куче по лицето?

Кучињата искажуваат љубов, поврзаност и верност, а многу од сопствениците обожаваат кога нивните миленици ги „бакнуваат„ така што ги лижат по лицето.

Меѓутоа тоа може да има сериозни последици.

Потполно е заблуда дека плунката на кучето е почиста од нашата, а некои пак тврдат дека дури делува и антибактериски, а всушност е спротивно.

Во устата на кучињата живеат безброј бактерии и бакцили, кои со лижење ви ги префрла вам.

Кога ќе се споредат нашите бактерии со оние на кучео само 17 проценти од нив се исти. Тоа значи дека со „бакнежот„ на вас кучето може да ви префрли 83 проценти од нивните бактерии кои човекот всушност ги нема.

Доколку на кожата имате отворена рана или иритација, ризикот е уште поголем, па затоа во иднина помалку бакнежи, а повеќе играње и прегратки.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.