Околу 20.000 граѓани во Македонија страдаат од склероза!

Склерозата во Македонија се шири како епидемија. Според проценките на невролозите околу 20.000 граѓани страдаат од Алцхајмерова болест, а само 2000 пациенти кои имаат проблеми со меморијата добиваат соодветна терапија. Ова заболување кое е карактеристично за лицата над 60 години станува сериозен општествен проблем.

На мегународниот ден на лицата со Алцјајмер, груга невролози од земјава ќе иницираат изготвување на Национална стратегија за навремено откривање и соодветен третман на луѓето кои патат од склероза.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.