Од оваа храна и пијалоци пожолтуваат забите!

Исто како што постои храна која помаи белеење на забите, така постои и храна која доведува до пожолтување на забите и нивно расипување. Се разбира за блескава насмевка, таквите производи треба да бидат исфрлени од менито.

Мраз – Иако мразот е омилен во лето, тој ја зголемува осетливоста на забите што доведува до нивно побрзо расипување. Наместо да го чувате во уста, почекајте да се растопи во чаша.

Алкохол – Алкохолните пијалаци ја сушат устата. Поради тоа доаѓа до орални инфекции и болести.

Цитрус – Многу здрав но прекумерното јадење може да ја оштети забната глеѓ. Најдобро е после цитрус да испиете и чаша вода.

Кофеински пијалаци – Кафето не е штетно за здравјето на забите, но неизбежно остава жолтеникава пигментацијата. Тоа може да се отстрани, но нема помош ако додадете премногу шеќер во кафето. Тогаш опасноста е поголема.

Газирани пијалоци – омилената Кока-Кола изобилува со шеќер. Ако се претерува со пиење во устата се развиваат многу бактерии кои се хранат со шеќерот. Се создава и киселина од која забите се поподложни на распаѓање.

Суво овошје – сушеното овошје има ист ефект на забите како бонбони. Со оглед на големата количина на шеќер, остатоци се задржуваат на забите подолго од другите остатоци од храна.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.