Од оваа болест се плашат многу луѓе!

299

Деменција воглавно се рзвива од 65 година, а на оваа болест најчесто влијае стилот на животот, исхраната, физичката активност, како и генетскиот фактор. Може да настапи и по оштетување на главата или мозочен удар.

Еден од нејзините облици е Алцхајмеровата болест, иако се манифестира на различни начини, кои ги има преку 100. Човекот кој ќе ја добие оваа болест станува изгубен, заборава да зборува, го заборава идентитетот, како и некои научени физички работи, па дури и одење во тоалет.

Дури една од шест лица во староста заболува од деменција.

Тоа што луѓето посебно ги плаши е што модерната медицина може само да го успори напредувањето на оваа болест, но лицето со ваква болест го чека страшно исуство.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.