Ново истражување: Едноставен тест од 10. секунди го открива ризикот од рана смрт

69

НЕМОЖНОСТА да се застане на една нога 10 секунди во староста е поврзана со зголемен ризик од рана смрт од различни причини, покажало едно ново истражување.

Студијата објавена во British Journal of Sports Medicine покажала дека средовечните и луѓеро во позни години кои не можат да одржат рамнотежа стоејќи на една нога повеќе од 10 секунди имаат речиси двојно поголема веројатност да умрат во следната деценија отколку оние кои можат да го поминат тој тест.

Веќе некои претходни студии ја поврзуваат неможноста да се застане на една нога со поголем ризик од здравствени проблеми како што се мозочни удари и деменција.

Иако новите наоди се набљудувачки и не утврдуваат причинско-последична врска, истражувачите, вклучително и водечкиот автор Клаудија Гил Арау од Клиниката за вежбање Clinimex во Рио де Жанеиро, велат дека тестот за рамнотежа може да се воведе како стандард во здравствените прегледи за постарите.

Едноставен тест од 10 секунди

Студијата, која траеше од 2008. до 2020. година, опфатило повеќе од 1.700 луѓе на возраст меѓу 51. и 75. години кои можеле стабилно да одат. Секој од учесниците морал да одржува рамнотежа стоејќи повеќе од 10 секунди на едната нога, а имал право на три обиди. Од испитаниците се барало да стојат боси на цврста рамна површина со левата или десната нога. Горната страна на другата нога требаше да лежи на листот од стапалото на кој стоеја. Рацете требало да се држат блиску до телото само малку раздвоени.

Резултатите покажале дека околу една петтина од учесниците паднале на тестот, а во текот на следната деценија, 123. тестирани луѓе починале од различни причини. Од тие смртни случаи, 32. отсто биле предизвикани од рак, 30. отсто од кардиоваскуларни болести, 9. отсто од респираторни заболувања и 7. отсто од компликации со Ковид-19.

Тимот открил дека постои силна корелација помеѓу возраста и неуспехот на тестот – тој се удвојува во интервали од пет години од 51. до 55. години и натаму.

Процентот на смртни случаи кај оние кои не успеале да го завршат тестот бил многу поголем: 17,5 проценти наспроти 4,5 проценти. Земајќи ги предвид возраста, полот и здравствената состојба, истражувачите откриле дека оние кои не можеле да го завршат тестот имале 84. отсто зголемен ризик од смрт од која било причина во следната деценија.

Проблемот е во лошата физичка подготвеност

Студијата покажа дека учесниците кои паднале на тестот биле со полоша здравствена состојба. Кај нив дијабетесот тип 2 бил три пати почест, имале поголема веројатност да бидат дебели, поголема веројатност да имаат висок крвен притисок, повеќе стомачни масти и повеќе васкуларни заболувања.

„Мислам дека лошата неаеробна кондиција обично се поврзува со седентарен начин на живот, но не секогаш. Позадината на повеќето случаи е слабост, а добро е познато дека слабоста е силно поврзана со лошиот квалитет на живот, со помала физичка активност или вежбање. и така натаму“, изјави Араујо за IFLScience.

„Во суштина, тоа е лоша физичка подготвеност. Покрај тоа, се разбира, се разбира дека лошата рамнотежа е поврзана со паѓање. Постарите луѓе кои паѓаат се изложени на многу висок ризик од тешки фрактури и други поврзани компликации. Ова исто така може да игра улога во поголема смртност“, додаде Араујо.

„Исто така, треба да се има предвид дека луѓето редовно треба да одржуваат рамнотежа на едната нога, на пример кога излегуваат од автомобил, кога се качуваат или спуштаат по скали и слично. За луѓето кои ја немаат оваа способност или чувствуваат страв, тоа веројатно е поврзано со губење на автономијата и, следствено, помалку вежбање, што е почеток на снежна топка“, објаснила таа.

Слични истражувања покажале слични резултати

Тимот пишува во текстот на студијата дека нивните резултати се во согласност со набљудувањата од претходните истражувања.

Оттаму потсетуваат дека тестот за рамнотежа се користи повеќе од 50. години и дека најпрво е спроведен меѓу млади, здрави машки и женски припадници на армијата.

Студијата, објавена во 2014. година во International Journal of Stroke, покажала дека неможноста да се одржи рамнотежа на едната нога 20 секунди или подолго е поврзана со зголемен ризик од оштетување на малите крвни садови во мозокот и намалена способност за разбирање идеи.

Авторите наведуваат, меѓу другото, јапонска студија објавена во 2015. година во списанието JAMDA спроведена на 1.085 постари учесници на возраст од 65. до 89. години, која покажала дека времето на рамнотежа е силно поврзано со смртноста од сите причини.

Студијата објавена во 2021. година во списанието JAMA, спроведена на 5.816 мажи и жени на возраст над 40. години, следени во просек 12,5 години, покажала дека луѓето со нарушувања на рамнотежата имале 44% поголем ризик од смрт од сите причини во споредба со оние кои имале нормална резултати.

Но, авторите истакнуваат дека во повеќето претходни студии, тестот бил спроведен за да се измери колку секунди едно лице може да одржува рамнотежа, при што времето е ограничено на 30. или 60. секунди.

Тие толкуваат дека ваквите тестови се погодни за младите, но не и за постарите затоа што повеќето од нивните учесници над 70. години не успеале да го поминат тестот од 10. секунди.

„Затоа, нашите резултати не само што ги потврдуваат горенаведените студии, туку ги прошируваат овие набљудувања и ги прават практични за рутинска клиничка употреба“, пишуваат авторите, потсетувајќи дека стандардизираните тестови за рамнотежа досега не биле вклучени во здравствените прегледи на средовечни и стари лица.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.