Новата облека задолжително мора да ја исперете пред носење

Се смета дека неиспраната облека може да предизвика појава на питиријаза (латински Pityriasis rosea), болест која почнува со појава на еден примарно црвен белег на телото, а потоа на кожата се шират помали жаришта.

Како најважна и најопасна причина поради која новата облека треба да се испере пред првото облекување, експертите ги наведуваат остатоците од боја и хемикалии, како формалдехидот, кои се користат во производството.

Токму формалдехидот е виновник за многу алергии, ослабен имунитет, а истражувањата покажаа дека може да биде и дополнително штетен по здравјето.

Тој посебно се наоѓа во облеката која не се тутка, а треба да се обрне внимание и на облеката од синтетички ткаенини, бидејќи тие се бојат со штетни азо-анилин бои.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.