Ноќните смени сериозна закана за срцето!

Работата на ноќни смени доведува до кардиоваскуларни заболувања, пишува во истражувањето на експерти од Харвардската болница “Бригам енд виминс” во Бостон, цитирано од Ен-Би-Си.

“Околу 15 милиони Американци работат до доцна, во текот на ноќта или многу рано наутро”, вели шефот на истражувањето Селин Ведер.

Кај медицински сестри кои учествувале во студијата, кои презеле ноќни смени имаат 15% поголем ризик од кардиоваскуларни болести, споредено со жените кои не работеле подоцна навечер.

Две големи истражувања, во кои има податоци за работата на медицинските сестри кои биле следени во студијата. Истражувањата опфаќаат период од 1976 година.

“Меѓу жените, преземајќи ноќни смени во работата на медицински сестри, статистиката покажува зголемување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања”, категорични се научниците. Кон штетните последици од ноќната работа спаѓаат и зголемувањето на телесната тежина, диспозицијата кон пушење, усвојувањето на аналгетици, ризикот од дијабетес и нарушувањата во спиењето.

Кога ќе се прекинат ноќните смени, исчезнува и опасноста од болести предизвикани од преземањето , тврдат научниците.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.