Никако немојте да купувате пилешко месо со бели линии!

Резултатите на истражувањето на Универзитетот на Арканзас покажуваат дека пилешкото месо со бели линии е се почесто забележано во продажба.

 Што значат белите линии?

Станува збор за нарушување на тонусот на мускулите на живината. Имено, резултатите на студијата покажуваат дека во современото пилешко уделот на масти е зголемен за 224 отсто, додека уделот на протеини е значително намален. Сето тоа го дознале врз основа на сѐ позачестените бели ленти на пилешкото.

Колку има повеќе такви ленти, толку месото е понеквалитетно (слика Ц).

Во истражувањето биле тестирани се 285 птици и на 96 од нив се пронајдени такви ленти. Тие го намалуваат квалитетот на месото и тоа, воопшто, не е добра вест, со оглед на тоа дека повеќето луѓе на планетата најчесто консумираат токму пилешко.

За заштеда при производство бидејќи производителите даваат сѐ од себе за да добијат што поголемо пиле за што пократок период.

Така, ако во педесеттите години од минатиот век просечна кокошка тежела околу 1,3 килограми и била стара 70 дена, денеска пилешкото кое го купуваме е старо околу 47 дена, а тежи 3 килограми.

Но, и покрај сѐ нутриционистите посочуваат дека пилешкото сѐ уште е најдобар избор кога е во прашање месото.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.