Нема веќе протези – Доктор открил како за 9 недели да ви растат нови заби

Протезите и забните импланти наскоро ќе станат минато, бидејќи научниците тврдат дека постои можност во вилицата на пациентот да се развијат нови заби, пишува „Стил“.

До сега една опција за надоградување на изгубени заби беа имплантите, но бидејќи во иднина тоа може негативно да влијае на здравјето, експертите истражувале како на природен начин луѓето повторно да добијат заби.

Забната протетика може да предизвика инфекции и повреди исто така ти  сметаат во исхраната на пациентот.

Новата техника која ја осмислиле доктор Џереми Маи и професорот Едвар В. Зегарели заедно со тимот на врвни експерти на Универзитетот во Колумбија функционира така што матичните ќелии од телото одат на тридимензионална платформа, која е здружена со факторот за растење на нови заби.

Тоа кога ќе се вбризга во вилицата, новите заби ќе почнат да растат за само 3 недели.

Клучниот фактор за регенерација на забите е да се пронајде пристап кај пациентот дури и кај пациентите кои не се добри кандидати  за забни импланти или не можат да си ги дозволат, истакна Др. Мао.

Студијата е објавена во „Журнал“ на стоматолошките истражувања, водечкото списание во светот на полето стоматологија.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.