Неколку трикови како да изберете вкусна и зрела лубеница

1. Убавина

Барајте цврста и симетрична лубеница без пукнатини, вдлабнувања или меки делови на кората.

Без разлика на тоа од каква природа се оштетувањата на надворешноста на лубеницата, истите се пренесуваат и во внатрешноста. Неправилностите настануваат во текот на растењето на лубеницата како резултат на недостаток на вода или пак претерана изложеност на сонце.

2. Подигнете ја

Зрелата лубеница дури 92% е составена од вода и околу 6% шеќер. Тоа значи дека кога ќе ја ставите во вода таа со многу мал дел ќе плови на површината на водата, но секако дека нема да одите на пазар со кофа вода.

Најдобро е да земете две лубеници со приближно еднаква големина и да ги споредите во тежина. Онаа потешката е и послатка.

3. Проверете го делот каде што е потпрена лубеницата

Делот каде што е потпрена лубеницата треба да има жолтеникава боја. Тоа е делот каде лубеницата лежела на површината на земјата додека созревала на сонце. Што е местото потемно, тоа подобро. Ако е бледо или воопшто не постои, тогаш лубеницата била набрана прерано.

4. Боја

Совршено зрелата лубеница е темно зелена и матирана. Ако е сјајна, постојат поголеми шанси да биде помалку блага.

5. Чукање

Многумина велат дека не успеваат со оваа метода да откријат дали лубеницата е зрела или не, но тајната е во анализирањето на звукот. При чукнувањето незрелата лубеница има подлабок тон, а зрелата повисок.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.