Не претерувајте со витамините, има контра ефект!

Научниците се сè посигурни дека земањето витамини нема ефект во спречувањето на смрт или болести кај општата популација, а едно неодамнешно истражување покажа дека вишокот на антиоксиданси го зголемува ризикот од рак.

Во многу случаи, земањето на големи количини во форма на додатоци (особено витамините А, Ц и Е и бета-каротен) може да биде штетно, бидејќи тоа го зголемува ризикот од рак и други болести од претерано зголемената концентрација на антиоксиданси во телото.

Покрај тоа, некои витамини и додатоци може да направат повеќе штета отколку добро, предупредуваат научниците и предупредуваат дека пет витамини и додатоци треба да бидат темелно проверени, вклучувајќи го калциум, суплементите на калциум, витамински додатоци за мажи и витамини и минерали за стари лица над 50-годишна возраст.

Според научниците, храната е најдобар начин да го одржуваме телото и да ги добиеме потребните витамини и минерали за оптимална функција иако не сите од нив можат да бидат добиени при секој оброк. Затоа, според, експертите треба да се јаде разновидна храна, органска, без пестициди и хормони.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.