Не е важно колку спиете туку кога легнувате!

151

За квалитетно спиење не е важно колку спиете, тукуво колку часот одите на спиење, покажува новото истражување.

Не е исто да спиете од 23:00 часот навечер до 7 наутро и од 01:00 часот навечер до 9:00 часот наутро. За возрасниот човек најдоброто спиење е она кое започнува на полноќ и ќе трае до 7 наутро, а тоа може да го забележите сами при промена на часовникот или долг сон.

Потоа ви требаат неколку дена, за да се вратите во нормала состојба. За да може мозокот да работи нормално, потребно е да се наспиете добро, и запомнете дека не е важна должината на сонот, туку ритамот. За тоа, научниците дошле до заклучок дека најдобриот час за спиење е 23:00 часот навечер.

Неправилното спиење може да ве направи омалаксани, раздразливи. Тоа ја намалува меморијата и способноста на мозокот да работи драстично се намалува. Ненаспаноста влијае лошо на целиот организам и зго асилува ризикот од инфекции. Изморените луѓе се повеќе склони кон болести и полесно можат да закачат настинка и грип.

За здрав сон е добро да почитувате неколку навики – пред спиење не се хранете обилно, не пијте алкохол, не пушете цигари и не јадете огромни количини на чоколадо.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.