Научно тврдење: Ако не јадете леб, не значи дека сте поздрави

Тим од 13 научници на универзитетите од Хардвард и Колумбија  тврдат дека не би требало да се препорачува исхрана без глутен на здравите луѓе бидејќи таа не ги спречува заболувањата на срцето.

“Исхраната без глутен е популарна помеѓу луѓето бидејќи мислат дека тој го зголемува ризикот од дебелеење и кардиоваскуларните болести. Сепак ние пронајдовме докази кои ги побиваат тие тврдења” тврдат научниците.
Тие анализирале податоци на 100.000 луѓе кои немале проблеми и болести на срцето и заклучиле дека не постои значајна промена помеѓу коnзумацијата на глутенот и згoлемен ризик на срцеви заболувања.
Секако како и со сите други работи умереноста е клуч и трба да се избира поздрава врста на леб, како оние од цели зрна на житарици бидејќи содржат важни хранливи состојки кои му се потребни на нашето тело.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.