Најпознатиот експерт за здрава храна: Почитувајте го ова и никогаш нема да добиете тешка болест

89

Дарин Олиен е љубител на здравата исхрана и меѓународно признат експерт во областа на исхраната и здравиот начин на живот. Неговата книга „Energy in a Plate: Five Sources of Superpower“ се заснова на практични совети кои ќе ви помогнат подобро да се разберете себеси, вашето тело и да почнете да живеете подобро денеска.

Ви носиме 12 совети што мора да ги следите секој ден:

1. Пијте најмалку 30 мл вода за килограм телесна тежина, или по можност повеќе (лице со тежина од 55 килограми треба да пие најмалку околу 1,7 литри вода). На секој литар вода додадете околу една четвртина од лажичка хималајска сол. Протресете го шишето пред да пиете вода и уживајте.

2. Избегнувајте шеќер, но и концентрирани засладувачи како пченкарен скроб, како и вештачки засладувачи – кои се уште полоши од шеќерот. Обидете се да го сведете шеќерот на минимум. Нека биде најмалку 10 грама по оброк.

3. Отфрлете ја индустриски преработената храна. Јадете само варена, домашна храна, по можност зеленчук, овошје и месо.

4. Пред јадење, вдишете длабоко и изразете благодарност. Завршете го јадењето кога ќе бидете сити 80%. По 10 минути, ќе се чувствувате целосно задоволни.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.