На што се должи постојаното чешање на задникот?

Херпес
Ако местото на чешање е црвено, со мали плускавици најверојатно се работи за херпес.
Габична инфекција
Ако местото на чешање е црвено, со мали плускавици и се лушпи тогаш се работи за габична инфекција.
Фоликулитис
Ако местото на чешање е црвено, со потемна нијанса и испакнатини, тогаш најверојатно се работи за Фоликулитис кој настанува од наталожување на мртвите клетки на слузницата околу анусот.
Псоријаза
Ако местото на чешање е црвено, лушпесто и напукнува, тогаш се работи за псоријаза.
Егзема
Егземата ќе ја препознаете доколку местото на чешање е влажно, се разронува и има мали плускавици и испакнатици.
Хемороиди
Хемороидите настануваат од премногу седење и ќе ги препознаете по иритантно чешање околу анусот.
Без разлика која од овие причини ја препознавте кај себе, треба да имате во предвид дека истите не се сериозни, но сепак треба да посетите дерматолог и да ги третирате со специјални масти.
Доколку не забележувате ниту една од овие кај вас, а сепак ве чеша задникот постојано, тогаш во прашање е хигиената.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.