На која страна е подобро да спиете?

162

Дали некогаш сте се запрашале зошто болките ви се јавуваат само на едната страна од телото? Покрај тоа забележано е дека многу луѓе имаат и полош вид на едното око. Доктор Џон Џулијард тврди дека ајурведата, кој се практикува како форма на алтернативна медицина, го има одговорот.

Имено, според тоа, левата страна на телото е сосема поразлична од десната, а ајурведските правила налагаат да спиете на левата страна доколку сакате да имате подобар и поздрав организам. За што всушност станува збор? Според оваа древна филозофија, левата страна на телото е доминантна лимфна страна. Поради тоа ајурведата верува дека секоја болка во левата страна е предизвикана од хронична блокада на лимфите, а доколку пак проблеми чувствувате во десната страна на телото, тогаш причина за тоа е нерамнотежата во црниот дроб, што се наоѓа на десната страна.

Зошто треба да спиете на левата страна?

Најпрво, поради лесно отстранување на отпадоците. Поточно, како што е објаснето во ајурведата, тенкото црево отпадоците ги испушта преку илеоцекалната валвула сместена на десната страна, на почетокот на дебелото црево. Тоа поминува низ десната страна на стомакот, каде го испушта отпадот во цревото на левата страна. Затоа, спиењето на левата страна со гравитацијата му помага на телото полесно да се ослободи од отпадокот. Друга причина е срцето. Имено, со спиењето на левата страна, лимфните садови кои пумпаат кон срцето исто така имаат помош од гравитацијата, при што овој орган многу помалку се оптоварува.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.