– Годинава, за првпат се набавуваат вакцини против сезонски грип кои се бесплатни за лица над 65 години со просечна и потпросечна пензија, како и за оние без пензија, соопштија од Министерството за здравство.

За оваа набавка, Министерството испланира 13,33 милиони денари, но по спроведената електронска аукција, постигната е цена во вкупен износ од  8,66 милиони денари.

– Со тоа, при набавката на вакцините постигната е најниската цена на чинење, со што Министерството заштеди околу 75 илјади евра, се наведува во соопштението.

Вакцината е препорачана од Светска здравствена организација и Европската медицинска агенција. Четиривалентната вакцина е производство на Француската фармацевтска компанија „Санофи Пастер“.

Вакцинацијата е единствена превентивна заштитна мерка против грип и се препорачува за лицата постари од 65 години, особено хронично болните, здравствени работници, лица со кардиоваскуларни и респираторни заболувања, како и воопшто за лица со намален имунитет.

Вакцинацијата ќе се одвива во Центрите за јавно здравје низ државата.

Количините ќе бидат распределени според потребите на населението.

Вакцинирањето се одвива според препораките на Светската здравствена организација (СЗО) за северната хемисфера за сезона 2018/19 година, како и препораките на Европската медицинска агенција.