Министерството за здравство тврди дека МРП вакцините не се со поминат рок

Министерството за здравство соопшти дека МРП вакцините со кои се вакцинираат децата не се со поминат рок на трање.

МРП вакцините Priorix со кои се вакцинираат децата во Скопје и во другите градови од земјава се набавени со тендерот распишан 21.10.2016 година, со склучени договори на 21.03.2017 година. Вакцините кои се во употреба се Priorix, се со сериски број АМЈРД512АА, со рок на траење до 07.2019 година и сериски број A69CE583A, со рок на траење 05.2019 година, стои во соопштението.

Од Министерството информираат дека во тек е континуирана набавка на вакцини, за имунизација на населението во Република Македонија за период од јули 2018 до јуни 2020 година. Станува збор за повеќегодишна јавна набавка, која Министерството за здравство ја реализира секои две години, а техничкиот дијалог е објавен на 27.10.2018.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.