Мелена пиперка врз посекотина за сопирање на крварењето

Кога ќе се исечете случајно во кујната со нож, или додека ги средувате документите- со хартија, понекогаш крвавењето едноставно не запира. Во тој момент како прва помош најмногу може да помогне глина во прав.

Но доколку во моментот не ви се наоѓа оваа состојка, едноставно употребете мелена пиперка во прав. Но, внимавајте таа да не биде лута.

Ова се покажало како најефикасно решение за сериозни исеченици, крвавење од носот, па дури и артериско крвавење, бидејќи истото го запира во времетраење од неколку секунди.

Метод:

1.Само поросете пиперка во прав врз раната.

2.Покријте ја раната со газа или памучна крпа и притиснете нежно.

3.Оставете да се исуши.

4.Крвавењето ќе запре за неколку секунди.

Истите резултати ќе ги постигнете со глина во прав.

Доколку станува збор за внатрешно крвавење, употребете го следниот рецепт:

Измешајте по една лажичка глина во прав и пиперка во прав со чаша топла вода. Потоа испијте го напитокот.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.