Мажите потешко се справуваат со вирусите!

143

Според истражување на германски научници постои разлика во начинот на кој телата на мажите и жените реагираат на настинки и вирози.

Истражувањето на докторката Бетрик Грубек Лобенштајн покажало дека мажите навистина полесно се разболуваат од жените и потешко се борат против вирусите.

Причината за тоа е во хормоните, конкретно во женскиот хормон естроген кој помага во брзото размножување на антителата кои се борат против вирусите. Машкиот хормон, тестостеронот, му дава поголема физичка сила на машкото тело, но има негативен ефект врз размножувањето на антителата.

Причината за создавање на оваа разлика низ еволуцијата, научниците ја гледаат во женската улга во создавањето на потомско, поради што имунитетот на жената еволуирал и станал понапреден за да помогне да се заштити фетусот или бебето од инфекции.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.