Мажите или жените – Кој живее подолго?

Според податоците на Државниот завод за статистика, жените во Македонија живеат просечно 77,1 година или 4,1 година подолго од мажите.

Во брак стапуваат просечно на возраст од 25,6 години. Во 2012 година склучени се 13.991 бракови од кои жената прв пат стапувала во 92,6 проценти, кај 7,1 процент на жената бил втор брак, а кај 0,2 проценти трет брак.

Просечната возраст на која жената одлучува да роди дете е 26,3 години. Одлучуваат да раѓаат по едно или две деца. Во 2012 година во земјава се родени 23.568 живородени деца од кои 48 отсто или 11.325 се женски. Најчесто женско име во земава е Марија.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.