Мастурбирањето ги штити мажите од рак на простата!

Ракот на простатата по ракот на белите дробови најчест карцином кој ја погодува машката популација. Сепак, научно е докажано дека честото мастурбирање не е штетно и може, со без сомнение пријатно чувство, да ја заштити простата од рак.

Неколку студии во САД и Австралија покажале дека ејакуацијата во текот на сексот, мастурбирање или спиење може да го намали ризикот од рак на простата.

Испитувањето кое траело 18 години на над 32.000 мажи открило дека оние кои повеќе ејакулираат имаат помали шанси да добијат рак на простатата. Во групатана испитаници најчеста ејакулација (околу 21 пат месечно) ризикот од настанување на рак е намален за околу третин во споредна со мажите кои ајкулираат само седум пати месечно.

Уште подобри вести се однесуваат за онике кои влегле во петата деценија. Честото ејакулирање го намалува ракот на простата за 22 одсто.

Ова не е прва студија која ги потврдува благодетите од машкиот оргазам. истражување во Австралија открило дека оние кои помеѓу 4.6 и 7 пати ова го правеле, имале 36% помалку шанси да заболат од рак на простата пред 70 години.

Иако врската помеѓу ејакулацијата и ризикот од рак на простатата е потврдена, истражувачитеи понатаму не знаат зашто се поврзани. Се верува дека ејакуацијата всушност ги „измива“ хеикалиите кои предизвикуваат рак, и со тоа спречува формирање малиггни ќелии.

Сепак, не постои магичен број колку е доволно за играње на „џебен билјрд“ за да се намали ризикот од заболување. Важно е тоа да го правите. Што почесто, тоа подобро.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.