Малиот Илче веќе неколку дена јаде од лажичка, а не преку сонда на Детска Клиника

152

Значително е подобрена состојбата на единаесетгодишниот Илче, момчето со церебрална парализа кое беше напуштено од двајцата родители и заборавено од социјалните служби со години, додека не заврши во крајно лоша состојба на подот од една соба во охридската куќа, каде со денови се хранел со по само една чаша млеко.

Како што тврдат од Детската клиника за ,,Слободен печат”, Илче повеќе не се храни со сонда туку со лажичка, комуницира и е во многу добра состојба. Неговата позиција не е повеќе ,,фетус” позиција како кога беше донесен на Детска клиника, туку е легнат на грб и сите максимално се грижат за него. Иако не зборува, сепак им дава знаци на медицинските работници кои се грижат за него, следи што се случува на телевизија и не е агресивен.

По закрепнувањето за него е обезбедено сместување во мал групен дом во Демир Капија.

Текстот продолжува на СЛОБОДЕНПЕЧАТ

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.