Лошото спиење може да предизвика сериозни заболувања

299

Лошото спиење може да направи повеќе работи отколку што си замислуваме покажуваат новите студии според кои лошиот сон го зголемува ризикот од мозочен и срцев удар, а со тоа и да доведе до кардиоваскуларни болести.

Сонот е поврзан со бројни проблеми како што се: болка која се пренесува до други делови од телото, деменција, депресија, анксиозност и непријателство.

Лошото спиење треба да се земе како голем фактор ризик за кардиоваскуларни болести, заедно со пушењето, лошата исхрана и недостиг на вежбање.

Причината е следната: недостигот на спиење предизвикува нереално чувство на глад, на што се надоврзува дебелината и болести на срцето.

Хроничната ненаспаност предизвикува подигање на нивото на хормонот на стресот кој придонесува мозочен удар, висок крвен притисок и ризик од срцев удар.

Советите кои можат да ви помогнат се – добро да се наспиете. Ова се некои работи кои би можеле да ви помогнат во тоа: во кревет одете секоја ноќ во исто време,по можност околу 22 часот.

Со одење порано во кревет го ставате вашето тело во складност со сопствениот природен сон.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.