Лекари предупредуваат на „епидемија“ на царски резови

Бројот на породувања со царски рез е двојно зголемен во последните две децении и достигна епидемиска расзмери во некои земји, објавија лекари во списанието Лансет.

Милиони жени секоја година се изложуваат себеси и своите бебиња на непотребниот ризик од царски рез во размери „кои апсолутно немаат никаква врска со медицински причини”.

Во 2015 година, последни достапни достапни информации, лекарите извршиле 29,7 милиони царски резови во светот, што е 21 процент од сите раѓања.

Петнаесет години претходно, на почетокот на 21 век, имало 16 милиони царски резови или 12 проценти од сите раѓања. Се проценува дека царски рез, хируршка процедура која ги спречува компликациите при раѓање, е неопходен за 10 до 15 проценти од бременостите. Во најмалку 15 држави од светот со таков зафат се раѓаат дури 40 отсто деца.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.