Лаги за грипот во кои сите веруваме, а исходот може да биде кобен

Заблудите за грипот што се познати кај народот

Сезоната на грип го доживува својот врв моментално, затоа ви ги пишуваме заблудите што луѓето ги имаат за оваа заразна болест, која предизвикува температура, треска, исцрпеност, губење на апетитот, болки во мускулите и зглобовите, течење на носот, грлоболка и кашлица.

1. „Од грип не се умира“. Оваа болест може да биде кобна за нашиот живот.

2. „Ако се вакцинирам, нема да добијам грип“.

3. „Вакцината против грип предизвикува грип“.

4. „Кај лекувањето на грип помага врел чај“.

5. „Ако високата температура трае повеќе од два дена, мора да се оди на лекар“. Мора одма да одите на лекар.

6. „Туширањето со ладна вода ја намалува температурата“. Не е со ладна, туку со млака вода.

Коментари

коментари