Крпите за бришење раце менувајте ги секој ден!

Иако голем број бактерии нема да наштетат, затоа што се од вашето тело, треба да се размисли за фактот дека тие многу брзо се размножуваат особено на влажна подлога.

Значи, колку често треба да се менуваат крпите?

– Тоа зависи за што се користат. Ако станува збор за крпи за тело кое се успева целосно да се исушат, на пример на радијатор, не повеќе од три пати, рече за Tech Insider патологот и микробиолог Филип Тиерно од Јуниверзити Скул оф Медисин во Њујорк.

– Малите крпи кои се користат за бришење раце, би требало да се перат почесто, затоа што се користат неколку пати на ден па треба да се менуваат секој ден. Ако од крпата се шири непријатен мирис, тоа е знак дека на него се размножени бактерии и дека треба да се перат, рече Тиерно.

Тој објасни дека крпите се идеално место за размножување на бактерии, затоа што соддржат многу поволни услови за нивниот раст: водата, високата температура, киселината, храната и неутралниот pH фактор, а човечкото тело е идеален снабдувач на добри услови за живот на микроорганизмите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.