Колку време дневно треба да имате физичка активност според вашата возраст?

За младите луѓе на возраст од 5 – 18 години се препорачува физичка активност од 60 минути секој ден. За лица на возраст од 18 – 65 години се препорачува практикување умерена физичка активност, по 30 минути – 5 дена неделно, а ако станува збор за понапорна физичка активност да се практикува само 3 дена неделно по 20 минути. За лицата на возраст над 65 години се препорачува умерена физичка активност, како што е: шетање со брзо движење, градинарски работи, лов, игра со деца, шетање на миленичиња, домаќински работи, и сл.

Редовната физичка активност овозможува многубројни здравствени придобивки, односно ја подобрува работата на срцето и белите дробови, ја подобрува мускулната сила, спречува појава на остеопороза, го намалува нивото на холестерол во крвта, спречува повеќе здравствени состојби како: зголемен крвен притисок, дијабетeс, здебелување, срцеви коронарни заболувања, го зајакнува имунитетот, спречува појава на деформитети на телото, а воедно влијае на подобрување на расположението, спречува појава на депресија и го подобрува целокупниот квалитет на живеењето. Токму затоа, важно е редовно да практикувате физичка активност за да го заштитите и зачувате своето здравје.

Според податоците на СЗО, се смета дека 60 отсто од светската популација е недоволно физички активна, а овој тренд е присутен и во нашата држава.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.