Колку тежело најмалото, а колку најголемото живородено бебе во Македонија?

Најмалото живородено бебе во Македонија тежело само 500 грама, а било долго 28 сантиметри. На свет дошло оваа година на Клиниката за гинекологија и акушерство. Од друга страна најголемото дете кое било родено живо во оваа установа имало 5 килограми и 700 грама. Во земјава се случаи и на потешки бебиња, но плодот бил мртов уште во утробата на мајката.
Според гинеколозите различни се причините зошто некои бебиња се раѓаат многу мали, а други дебелки.
-За мали бебиња, освен недоносеноста причина се и нутритивни и циркулаторни фактори кои делуваат преку постелката. Има застој во растот, може и генетски да биде. Тоа се 3 главни фактори. Мора да се потенцира дека мало бебе породено со мала гестациска недела и недоносено се различнми, изјави д-р Владимир Трајковски, гинеколог.
Ако недоносеноста е главен фактор за бебиња со помала тежина, надносеноста е една од причините за раѓањето поголеми деца.
-Генетски и ендокринолошки проблеми кај мајката, некогаш и надносеноста може да доведе до прекумерен раст на плодот. Затоа си постојат норми кога да се изврши породувањето, додава д-р Трајковски.
Според гинекологот Трајковски исти по тежина се следењата на нормална и патолошка бременост со помал или поголем плод. Само ваквите состојби одземале дополнително време во барањето на причините зошто бебето е мало или големо.
Според податоците од Државниот завод за статистика минатата година во Македонија биле родени вкупно 23.199 деца, од нив 197 биле мртбородени бебиња.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.