Колку стресот влијае на здравјето на забите?

Стресот игра голема улога во триењето на забите кое со текот на времето може да ги оштети вашите заби и вилица и да предизвика болка во мускулите. Се смета дека 70% од овие случаи се поврзани со стрес и анксиозност, и тоа најчесто стрес предизвикан од работата. Некои луѓе ги тријат забите додека се будни, но повеќето го прават тоа додека спијат и не се ни свесни за својот проблем.

Триење на забите додека сте будни: Луѓето го имаат овој проблем кога се обидуваат да се концентрираат, кога се бесни или под стрес и многу често не се свесни дека го прават тоа.

Триење на забите додека спиете: Триењето се случува кратко пред длабокиот сон и може да се повтори неколку пати во циклусот на спиење.

Најмногу поради тоа што повеќето луѓе не се свесни за својот проблем сè додека не им каже заболекарот. За овој проблем најчесто се користи заштита на устата и се поправа веќе настанатата штета. Триењето на забите се поврзува и со други нарушувања на спиењето. Луѓето кои рчат, кои имаат проблеми со дишењето и кои месечарат имаат поголеми шанси да ги тријат своите заби.

Исто така, овој проблем почесто се јавува кај младите луѓе.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.