Колку сон им се потребни на тинејџерите?

Недостигот од сон е најголемиот здравствен проблем на тинејџерите, кој еднакво влијае на нив и на нивната околина, тврдат научниците.

Светската здравствена организација процени дека децата секои десет години влегуваат во пубертет три месеци порано, па, така, сега тинејџерската возраст почнува меѓу 9-та и 12-та година. Многубројните физички и психички промени во тој период, според истражувањата, најизразени се типичното тинејџерско однесување, срамежливоста, нетрпеливоста кон родителите, а сето тоа е предизвикано, меѓу другото и од недоволното количество сон. Ретки се оние што спијат по десетина часа, колку што им се потребни на нивното тело и ум, додека еден просечен тинејџер спие само околу 6 часа.

Затоа повеќето тинејџери имаат намалена концентрација и паметење, емоционално се нестабилни и повеќе се склони кон депресија, а имаат и зголемено агресивно и арогантно однесување. Кај нив има поголем ризик од несмасност и повреди, проблеми со кожата, поголема потреба од нездрава храна, кофеински и енергетски напивки, поголем ризик од злоупотреба на дрога…
Затоа не е препорачливо пред спиење да се чита или да се гледа нешто што може да предизвика страв или будење. Подобро е еден час пред да си легнете да не гледате во никакви екрани, бидејќи емитуваат сино светло, кое спречува синтеза на хормони неопходни за здрав сон.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.