Колку луѓе годишно умираат од прекумерно јадење сол?

Од прекумерна доза на сол годишно умираат 1,6 милиони луѓе во светот, покажува последното американско истражување кое се повикува на кампањата за помалку употреба на сол.

– Факт е дека прекумерна доза на натриум хлорид влијаена висок крвен притисок и е ризик за добивање на кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар, велат истражувачите.

Според нив, просечната дневна доза на сол во светот е 3,95 грама, што е речиси два пати повеќе отколку два грама по препорака на Светската здравствена организација.

Количината на сол зависи од климата. Повеќе сол се користи во Централна Азија (5,51 грама дневно) а во сахарска Африка 2,18 грама на ден.

Помалку сол значи и намалување на крвниот притисок кај сите возрасни лица, особено постарите, црнците и лицата кои имаат предиспозиција за хипертензија.

– Вкупно 1.650.000 луѓе годишно умираат во светот, речиси 10 отсто од сите смртни случаи се должат на болести на срцето. Ниту една земја не е поштедена, стои во истражувањето.

Студијата е објавена во тековниот број на научното списание Нова Англија весник и на medisin (Нова Англија весник на медицина).

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.