Колку и треба на жената по породување да се врати во нормална состојба?

 

Верувањето дека шест недели се доволни за една жена да заздрави по породувањето, не е ниту приближно блиску до вистината, покажуваат најновите истражувања.

Научниците овојпат тврдат дека пресметале колку точно време е навистина потребно за една жена физички и психички потполно да се опорави од бременоста – и тој број е значајно поголем.

Доктор Џули Вреј од Универзитетот Салфорд во Велика Британија и нејзиниот тим утврдиле дека на една жена и е потребен период од една година за во потполност да заздрави од породувањето. До таквиот заклучок дошле после разговорот со група од жени коишто се породиле два до седум месеци претходно.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.