Колку години од животот скратува пушењето?

Австралиски истражувачи откриле дека пушењето е повеќе смртоносн0 отколку што покажале претходните истражувања.

Според резултатите, пушењето е опасно и е причина за смртта на повеќе од 60 отсто од пушачите. Го скратува животот на просечниот пушач за 10 години.

Претходните истражувања покажаа дека пушењето е поврзано со смртта на 50 отсто од пушачите.

Во истражувањето биле проучени медицински досиеја на 200.000 Австралијци во текот на четири години. Дури и кај умерените пушачи, цигарите го загрозуваат нивното здравје.

Истражувањето покажа дека не постои безбедно ниво на пушење и ризикот од смрт бил двојно зголемен и кај оние кои пушеле во просек по 10 цигари дневно.

Како што луѓето повеќе пушат, толку повеќе го зголемуваат ризикот по здравјето, порачуваат австралиските истражувачи.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.