Колку долго траат симптомите на менопауза?

Најновото истражување покажува дека жените кои минуваат низ менопауза можат да имаат симптоми во вид на топлотни бранови и до 14 години.

Научниците откриле дека половина од жените на ова големо истражување имаат непријатни симптоми кои просечно траеле и повеќе од седум години. Ненси Авис, професорка по општествени науки при Медицинскиот центар во Северна Каролина и шеф на истражувачкиот тим, изјави дека докторите треба да ги предупредат жените дека симптомите на менопауза може да траат многу долго, дури и подолго од што се претпоставувало. Истражувањето е спроведено на 1.499 жени од четири етнички групи со чести налети на топлина и ноќно потење. Просечното време во кое овие жени имале симптоми на менопауза е седум ипол години.

Половина од жените ги имале симптомите помалку од седум години, а половина повеќе, но докажано е дека колку порано почнуваат симптомите толку подолго траат. При истражувањето, една од седум жени покажувала знаци на менопауза уште додека имала менструален циклус и поради тоа симптомите траеле подолго, дури 11 години. Врз основа на ова истражување, исто така, е докажано и дека жените кои имаат симптоми на топлотни бранови можат да се соочат со зголемен ризик од појава на кардиоваскуларни проблеми.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.