Колку често треба да ја менувате постелнината за спиење?

Повеќе од една третина од животот поминуваме во кревет, но ова место може брзо да се претвори во „ботанички парк“ од бактерии, смета микробиологот Филип Тирно.
Ако предолго постои, микроскопскиот живот во наборите на чаршафите може дури да нé разболи, вели експертот за Business Insider. За да го спречите овој невидлив бран, треба да ги перете чаршафите еднаш неделно.

Луѓето природно произведуваат приближно 100 литри пот во кревет секоја година. Кога е топло и влажно надвор, оваа влага се претвора во „идеална средина за бактериски култури“, како што велат научниците.
Неодамнешна студија што го оценува нивото на бактериските нечистотии во кревет, утврди дека во тест примерок од природни и синтетички перници, стари од 1 1/2 до 20 години, се содржат 16 видови габи.
И вие ги делите чаршафите не само со свој микробиолошки живот. Во прилог на габите и бактериите кои доаѓаат од потта, плунката, кожните клетки и вагиналните и анални секрети, вие споделувате кревет и со туѓи микроби.
Тие вклучуваат животински влакна, полен, прашина и редица други микроорганизми кои се заедно со вас меѓу чаршафите.

Според Тирно, овие загадувачи се акумулираат во „значајно“ количество само за недела. А валканите чаршафи нé изложуваат на супстанции и микроорганизми кои можат да предизвикаат оток и кивање, бидејќи тие се толку блиску до устата и носот што сте речиси принудени да ги вдишувате.
„Дури и ако немате алергии, можете да добиете удар“, вели Тирно.

Друга причина поради која вашата постелнина се загадува брзо, нема речиси никаква врска со однесувањето или потта – проблемот е во гравитацијата.
Целата оваа збрка од бактерии, микроби и други материи е доволно да се акумулира од една до две недели, за да влијае врз здравјето, особено ако имате алергии или астма.
„Ако погалите куче на улица, ќе сакате да ги измиете рацете“, вели Тирно. „Размислете за она што е во креветот. Се разбира, вие не го гледате, но по некое време треба да се запрашате: Сакам ли да спијам во тоа?“, завршува експертот.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.