Која нација најмалку се нервира?

Норвежаните имаат најмалку причини за стрес, а најмногу нервно оптоварени се чувствуваат Нигеријците, покажуваат резултатите од истражувањето на агенцијата Блумберг.

Податоците покажуваат дека просперитетната Швајцарија, која се наоѓа меѓу најдобрите земји во смисла на стресни ситуации, практично има ист број на случаи на самоубиства колку и Јужноафриканската Република која се наоѓа на второ место на списокот на нервни оптоварувања.

Аналитичарите на Блумберг ги земаа предвид бројот на убиства на сто илјади жители на земјата, просечниот приход, нивото на нееднаквост, големината на корупција, бројот на невработеноста, животниот век и екологијата.

Жителите на европските земји: Велика Британија, Германија, Франција, како и граѓаните на САД, судејќи по анкетата, имаат нешто повеќе повод за стрес отколку Норвежаните.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.