Која храна е најголем извор на зараза со салмонела?

Салмонелата е опасна зараза, а иако повеќето луѓе веруваат дека се пренесува најчесто преку месото и јајцата во исхраната, сепак тоа не е така.

Храната од животинско потекло има само мала улога во пренесувањето салмонела, но всушност треба да внимавате кога јадете суши, недоволно зготвено месо, како и зелен зеленчук, дињи, тикви, краставици, лубеници.

И еден домат може во 25 посто да ја пренесе за жал бактеријата.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.