Која е најдобра замена за белиот шеќер?

Ако не сакате повеќе да користите бел шеќер ниту да употребувате вештачки засладувачи во исхраната, единствена и најдобра опција што постои како замена е да користите мед.

Медот содржи 80 проценти шеќер и 20 проценти вода. Содржи три видови на шеќер – сахароза, глукоза и фруктоза.

Интересен е фактот што фруктозата е послатка од глукозата, а пак таа е послатка од сахарозата.

Со самото тоа медот е посладок од белиот шеќер, па потребна е помала количина за да ги задоволиме дневните потреби.

Колку е медот постар толку содржи повеќе фруктоза.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.