Кој има пари можеби ќе го победи ракот!

214

Соединетите Американски Држави го одобрија првиот медицински третман за „редизајнирање“ на имуниот систен на пациентот и така тој сам ги напаѓа келиите на ракот.

Американската управа за храна и лекови соопшти дека одлуката претставува „историски“ момент за медицината, пренесув Би Би Си.

Таканаречениот „жив лек“ се прави одвоено за секој пациент од белите крвни зрнца од неговата крв. Келиите потоа генетски се програмираат да ги бараат и напаѓаат келиите на ракот.

Според Би БИ Си, новиот лек се прилагодува на пациентите, за разлика од конвенционалните лекови како што се хемотерапијата или операциите.

Компанијата Новартис третманот го наплаќа 475.000 долари.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.