Кој е начинот за да го откажете пушењето цигари?

552

Резултатите од студијата која е спроведена на Оксфорд покажува дека наглото оставање на цигарите навистина е најдобар начин да се откажете од оваа лоша навика.

За време на истражувањето, научниците дошле до заклучок дека пушачите кои одеднаш ги оставаат цигарите имаат дури 25 отсто шанса да не пушат ни по четири недели, но и 42 отсто повеќе шанси да не запалат цигара ни во следните шест месеци. Тоа, за жал не важи за оние кои постепено ги намалуваат цигарите, со надеж дека ќе ги остават еден ден.

Објаснувањето се крие во тоа што лицата кои ги намалувале цигарите потешко се одлучувале дефинитивно да престанат со пушење, но таа пракса воедно ја зголемува потребата за цигари.

Една година откако ќе престанете да пушите, ризикот од кардиоваскуларните болести се намалува за 50 отсто, а десет години откако ќе ги оставите цигарите се намалува и ризикот од воспаление на белите дробови.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.