Кои здравствени последици може да ги предизвика кивањето?

Со кивањето се исфрлаат сите штетни честитки акумулирани со дишењето. Не можеме да го контролираме а веднаш потоа настануваат серија на рефлексни активности за чии последици и не размислуваме. Што е тоа што следува …?

– Бактериите што ги исфрламе се движат 160 километри на час и скоро никој во блиската околина  не може да “избега”, затоа што тие имаат опсег до десет метри.

– И на ноздрите им треба “ресетирање” како што се компјутерите –со  кивање се исфрлаат сите лоши честички насобрани со дишењето.

-Причините за кивање се многубројни: сончева светлина, хартија, студен воздух, бибер, алергии …

-при кивање ги затвораме очите и тоа е  принуден рефлекс кој не може да се контролира.

-Срцето работи побавно, но тоа повеќето луѓе не го регистрираат. Тоа е резултат на длабокото вдишување пред и за време на стимулацијата на нервите за време на кивање.

– Никогаш не го запирајте здивот за да бидете потивки, бидејќи тоа може да доведе до пукање на  крвните садови во очите, како и проблеми со дијафрагмата.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.