Кои се отровни состојки ги содржат цигарите?

Освен тутунот во цигарите се наоѓаат уште 597 состојки. Тутунската индустрија стана мајстор за мешање на адитиви со сотојките во цигарите, а во некои се наоѓаат и одредени средства која ја зголемува зависноста за цигари.

Најважните токсични состојки кои се користат за цигарите да бидат вкусни и побрзо да горат, а со тоа и ефикасно прават зависност:

Никелот е канцероген и отровен, а во случај ако се проголта предизвикува гастроинтестинални проблеми.

Амонијак се користи за чистење на домаќинства.

Арсен се како отров против стаорци.

Бензен се користи за да направи боја, синтетичка гума.

Бутан гас кој се користи како течност во запалките.

Јаглерод моноксид е отровен гас.

Кадмиумот се користи во батерии.

Цијанид е смртоносен отров.

ДДТ е забранет инсектицид.

Етил фуорат предизвикува оштетување на црниот дроб кај животните.

Олово е отровно во големи дози.

Формалдехид е безбоен отровен гас со остар мирис кои се користи за зачувување на лешеви.

Метхропен е инсектицид.

Малтитол е засладувач за дијабетичари.

Нафталин.

Метил изоцијанат – неговото случајно пуштање во Бхопалу во 1984 година усмрти 2000 лица.

Полониј е радиоактивен елемент кој предизвикува рак.

Ацетон е главна состојка во одстранувачот на лакот за нокти.

Најпознататите хемикалии во цигарите

Три најчести и најпознати хемикалии во цигарите се никотин, катран и јаглерод моноксид.

Никтин е отровна дрога која е главна состојка во инсектицидите или спрејовите за бубачки. Во својот чист облик само една капка никотин на јазик може да ве убие.

Катран е масна супстанца која останува откако димот ќе помине низ филтерот. Кога пушачот ќе вдише многу катран тој ги зацрнува своите бели дробови.

Јаглеродниот монксид е отровен гас. Пушачот вдишува гас кои се наоѓа во ауспухот на автомобилите. Овој гас се меша со респираторниот тракт и циркулација (op.a. срцето, артериите и вените).

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.