Кои се најчестите фобии кај луѓето?

Ова се некои од најпознатите и најчестите фобии. Но постојат и оние ретки, помалку познати и невообичани фобии :

-Peladophobia – Страв од ќелави луѓе

-Pogonophobia – Страв од бради

– Alliumphobia – Страв од лук

– Anablephobia – Страв од угледување

– Eisoptrophobia – Страв од огледала

– Chrometophobia – Страв од пари

– Pentheraphobia – Страв од свекрва

– Arithmophobia – Страв од броеви

-Phronemophobia – Страв од размислување

– Cacophobia – Страв од грдотија

– Ergophobia – Страв од работа

– Cyberphobia – Страв од компјутери

– Ephebiphobia – Страв од тинејџери

– Gymnophobia – Страв од голотија

– Hobophobia – Страв од бездомници

– Leukophobia – Страв од бело

– Mnemophobia – Страв од спомени
-Octophobia – Страв од бројот 8

– Somniphobia – Страв од спиење

-Sesquipedalophobia – Страв од долги зборови

– Symmetrophobia – Страв од симетрија

-Kserophobia – Страв од сувост

– Logophobia -Страв од зборови

– Dendrophobia – Страв од дрвја

– Heliophobia – Страв од сонцето

– Anthrophobia – Страв од цвеќиња

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.