Кога најчесто се случува срцев и мозочен удар?

Инфарктот и мозочниот удар често се јавуваат кај современиот човек, покажуваат статистиките. Меѓутоа, сега британските научници потврдија дека нивната појава е поврзана и со грипот, тетанусот и вакцината против менингокока.

На срцев и мозочен удар посебно се подложни чувствителните луѓе.

-Срцевиот удар најчесто се јавува три дена после инфекција. Дури пет пати инфарктот бил почест по респираторна инфекција, додека на 66 отсто од пациентите им се јавил по уринарна инфекција. Мозочниот удар три пати почесто се јавува после секоја инфекција, истакна др. Лијам Смит од лондонската кралска болница, од каде е објавено ова истражување, пренесуваат западните медиуми.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.